Chichén Itzá: Wereldberoemde oude Maya-stad (2024)

Chichén Itzá was één van de belangrijkste steden van het Mayarijk en hult zich vandaag de dag nog steeds in mysteries. Al tientallen jaren proberen wetenschappers wijs te worden uit alle geheimen die de Maya’s hebben achtergelaten. Zo werd recent nog een ondergronds meer ontdekt onder El Castillo, het belangrijkste bouwwerk van het complex. Een ontdekking die uiteraard nog veel meer vragen oproept.

El Castillo

El Castillo is het symbool van Chichén Itzá en het bekendste bouwwerk van heel Mexico. Deze indrukwekkende pyramide werd in negende eeuw door de Maya’s gebouwd en diende als tempel voor de god Kukulcán (in het Nederlands: ‘gevederde slang’). Het gebouw zit waanzinnig ingenieus in elkaar en moet een enorme kalender voorstellen. Er zijn tal val verwijzingen naar de moderne én de Mayakalender. Zo zijn er vier trappen die gezamenlijk 365 treden hebben, evenveel als de dagen van het jaar. En tweemaal per jaar, op 21 maart en 21 september, strijkt de zon op zo’n manier langs de pyramide dat de schaduwen veranderen in een omhoog kruipende slang. Archeologen hebben daarnaast ontdekt dat deze pyramide werd gebouwd over een kleinere, nog oudere pyramide. Er ligt een tunnel die naar het binnenste van de pyramide leidt, maar deze is helaas niet open voor publiek. En hoewel ontzettend verleidelijk: het is ook niet meer toegestaan om de trappen van El Castillo te beklimmen.

Chichén Itzá: Wereldberoemde oude Maya-stad (2)

Gran Juego de Pelota

Gran Juego de Pelota

El Castillo mag dan wel het stralende middelpunt zijn, Chichén Itzá is veel meer dan alleen de beroemde pyramide. Het gehele complex besloeg ooit een oppervlakte van maar liefst 6 vierkante kilometer, en bestaat uit nog een flink aantal andere bijzondere bouwwerken en tempels. De Gran Juego de Pelota, ofwel de Grote Balspeelbaan, is daar één van. Het is een enorm sportveld waar de Maya’s vroeger balspelen speelden, en wordt geflankeerd door tempels en twee hoge stenen muren met daaraan een ring bevestigd. Het was de bedoeling om een bal door de ring te werpen, en het schijnt dat de aanvoerder van het winnende team na de wedstrijd werd onthoofd en geofferd.

Maar dat is niet alleen wat deze plek vandaag de dag zo speciaal maakt. Het veld heeft namelijk een bijzonder goede akoestiek: Als het helemaal stil is zou je elkaar aan de overkant van het 135 meter lange veld moeten kunnen verstaan, en wanneer je in je handen klapt weerkaatst het geluid meerdere keren tegen de muren. Houd dus zeker even halt na het rondkijken, klap in je handen en luister. Al is dat midden op de dag misschien iets lastiger te testen, met alle andere klappende toeristen aan je zijde.

Cenota Sagrado

Als je vanaf El Castillo in noordelijke richting het pad van de vele souvenirstalletjes volgt, kom je vanzelf uit bij Cenota Sagrado. Deze met planten en bomen bedekte ‘heilige cenote' is een natuurlijke put van 60 meter breed en wel 35 meter diep. Aangenomen wordt dat de Maya’s de put gebruikten om mensen en voorwerpen te offeren aan hun goden. Onderzoekers hebben verschillende objecten uit de put opdoken, waaronder beeldjes, goud en sieraden, en menselijke resten. Chichén Itzá betekent letterlijk ‘mond van de bron van Itzá’, en is dus vernoemd naar deze heilige cenote.

Chichén Itzá: Wereldberoemde oude Maya-stad (3)

Cenota Sagrado

Chichén Itzá: Wereldberoemde oude Maya-stad (4)

Cenota Sagrado

Chichén Itzá: Wereldberoemde oude Maya-stad (5)

El Caracol

El Caracol

El Caracol is een bijzonder bouwwerk dat zijn naam ‘slakkenhuis’ dankt aan de spiraalvormige trap. Deze enorme uitkijktoren werd waarschijnlijk gebruikt om de hemel te observeren. De ramen zijn zo gepositioneerd dat ze een aantal dagen per jaar in een rechte lijn met bepaalde sterren staan. Vanuit deze voorloper van het observatorium konden de Maya’s heel precies de dagen en belangrijke datums voorspellen. Best knap, toch?

Reizen Chichén Itzá — naar Hoe kom je er?

Chichén Itzá ligt op het Mexicaanse schiereiland Yucatan, op ongeveer twee uur rijden van het internationale vliegveld van Cancun. Vanuit Nederland gaan geen directe vluchten, en dus moet je ergens onderweg overstappen. Boek bijvoorbeeld via KLM en stap over in de Verenigde Staten, of vlieg met British Airways via Londen. De prijzen voor een retourtje beginnen bij € 700, afhankelijk van de maatschappij en vertrekdatum.

Eenmaal inMexico is het niet lastig om bij Chichén Itzá te komen. Vanuit Cancun en de omliggende plaatsen worden dagtours naar het tempelcomplex georganiseerd, maar wie liever op eigen houtje reist kan ook met de bus. De bus vanuit Cancun gaat elk uur en doet er ongeveer drie uur over. De bus zet je vervolgens precies voor de ingang af, maar houd er rekening mee dat het complex zelf erg groot is. Als je alle bezienswaardigheden wil bekijken, dan moet je daar zeker een halve dag voor uittrekken.

Chichén Itzá: Wereldberoemde oude Maya-stad (2024)
Top Articles
Anatomy Drawing Lessons
tattoo places open on sunday near me
3 Tick Granite Osrs
Rosy Boa Snake — Turtle Bay
7 Verification of Employment Letter Templates - HR University
Valley Fair Tickets Costco
Notary Ups Hours
Kent And Pelczar Obituaries
Natureza e Qualidade de Produtos - Gestão da Qualidade
Santa Clara Valley Medical Center Medical Records
DIN 41612 - FCI - PDF Catalogs | Technical Documentation
Mawal Gameroom Download
Slag bij Plataeae tussen de Grieken en de Perzen
Gmail Psu
5 high school volleyball stars of the week: Sept. 17 edition
Midlife Crisis F95Zone
Truck Trader Pennsylvania
Bcbs Prefix List Phone Numbers
St. Petersburg, FL - Bombay. Meet Malia a Pet for Adoption - AdoptaPet.com
Blue Rain Lubbock
Popular Chinese Restaurant in Rome Closing After 37 Years
Sullivan County Image Mate
Theater X Orange Heights Florida
Pocono Recird Obits
Boston Dynamics’ new humanoid moves like no robot you’ve ever seen
What Are The Symptoms Of A Bad Solenoid Pack E4od?
Koninklijk Theater Tuschinski
Craigslist Hunting Land For Lease In Ga
Pulitzer And Tony Winning Play About A Mathematical Genius Crossword
Mawal Gameroom Download
Fridley Tsa Precheck
In Branch Chase Atm Near Me
Umiami Sorority Rankings
Toonily The Carry
Lyca Shop Near Me
Sabrina Scharf Net Worth
T&Cs | Hollywood Bowl
This 85-year-old mom co-signed her daughter's student loan years ago. Now she fears the lender may take her house
Craigslist Boats Dallas
Ig Weekend Dow
Why Are The French So Google Feud Answers
Love Words Starting with P (With Definition)
Yale College Confidential 2027
CrossFit 101
Samsung 9C8
Dayton Overdrive
60 Days From August 16
De Donde Es El Area +63
Divisadero Florist
How to Find Mugshots: 11 Steps (with Pictures) - wikiHow
Obituary Roger Schaefer Update 2020
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 6232

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.